7.9. - 18.9.2009 - dovolená Lipno

20.09.2009 10:34

FOTO - RAJCE.NET

    

    Jako místo letošní dovolené jsme tentorkát vybrali lokalitu, kterou známe spíše z naších vodních cest, tentokrát bez rumu a kánoe a trochu výše po proudu. Hledat ubytování přímo v Lipně bylo nesmysl, ceny pro Holanďany a Rakušáky, luxusní areály a hotely, dokonce přístav s Aquaparkem, to nebylo přesně to, co jsme hledali. Blízký Frymburk byl o trochu lepší, ale místní hlavní silnice nás opravdu moc nelákala. Nakonec jsme našili krásné místo v lese, za dobrou cenu, ubytování v areálu OSPO  (https://lojzovapaseka.fimak.cz/), v chatce s vlastním zázemím a krbovkama, které v jsou tuto roční dobu už občas potřeba. Příjemní správci, dostatek dřeva v blízkém lese (houby rostly doslova za dveřmi), přehrada na dohled (cca 50m) a hlavně klid a krásná příroda. Počasí super, v závěru i trochu deště, který prospěl hlavně houbám, trocha výletů, pár hospod a místních specialit a 3 přečtené knížky.... a teď trochu podrobněji k zážitkům...

 

Čertova stěna (trasa  Lipno > Vyšší Brod)

    Čertova stěna po levé straně cesty a  Čertova proudy v řece po straně pravé. To jsou hlavní dominanty této romantické cesty mezi Malým a Velkým Lipnem. Nádherná pěšina lemuje řeku v její nejdivočeší části, vlastní Čertovu stěnu obklopuje rozsáhlé kamenné moře tvořené velkým množstvím žulových balvanů, pod ním protéká řeka Vltava balvanitým korytem, zvaným Čertovy proudy. Rezervace je přístupná od parkoviště na silnici Loučovice - Vyšší Brod, my šli přímo od elektrárny po proudu.

 

    Došli jsme až do Vyššího Brodu, trocha nostalgie, prázdný kemp a zavřené hospůdky... To byl trpký pohled na jinak rušné místo, plné vodáků studeného piva. Dnes pusto prázdno.

 

Rožmberk 

https://www.hrad-rozmberk.eu/

(... pův. názvem Rosenberg (Růžová hora), pojmenován podle pětilisté růže u erbu zakladatele hradu Voka z Prčic)

 

    Ani  zde  nebylo o moc veseleji, po Vodácích skoro ani stopy. My jsme si ale užili prohlídky zámku, já zavzpomínal na naše 2 denní pobyty v místním kempu při kartách a zelené (také jsme se zašli do kempu podívat a hospůdka kupodivu fungovala :) Jen mučící nástroje už jsme si nestihli vyzkoušet, ale co se dalo dělat, tak zase budeme jen snít.

 

Lipno - přehrada

    My jsme přehradu samozřejmě celou neobešli, ale pár procházek po břehu jsme udělali, našli jsme pár hub, spustu krásných chalup s vlastními loďkami a "přístavy" a promluvili s několika místními osídlenci. Ryby jsem raději nechytal, na pytlačení jsem byl dost posr... a nechtěl jsem si kazit dovolenou nepříjemnou konverzací s porybným, ale ani místní rybáři na tom nebyli o moc lépe, přestože měli na rodzíál ode mne nahozeno.

    Něco zajímavostí:

1892 - první myšlenky o výstavbě - překazili místní vlastníci pozemku,

1930 - další pokus, překažen 2.sv.válkou.

1943 - definitivní projekt, 1952 - počátek stavby

1953 - 1956 - ražba odpad. tunelu 3600 m - ústí do menší odp. nádrže Lipno II (19,5m vys, 224m dl.)

1956 - 1959 - počátek výstavby sypané hráze dl.296 a vysoké 25 m, a budování vod.elektrárny

Jezero zabírá pl.4650 ha, nádrž dlouhá 48km, nejširší v Černé v Pošumaví (10km), prům. hl. 6,5m, max 21m, objem vody 306 mil m2.

 

Vítkův kámen

    Na Vítkův kámen jsme mohli jet přívozem z Frymburku, ale my jsme to objeli přes Lipno. Zaparkovali jsme na začátku Zimní cesty na křižovatce žluté a červené turistické značky a po žluté šlapali krásnou cestou k Vítkovu Hrádku, do vesnice Svatý Tomáš. Tady nás přivítal krásně opravený kostel a v zápětí překrásná zřícenina hradu. Krásné povídání, příjemný kastelán (nebo spíše hradní pán.. průvodce... prodejce piva.. suvenýrů v jedné osobě:) a spousta hezkého vyprávění na vyvěšených tabulích. O tom jak byl jako pohraniční pevnost ve 13.století Vítkovci, jak přešel do majetku Rožmberků, a jak byl v 18.stol. opuštěn. v R.1869 byly zajištěny zdi proti sesuvu a pak před 2.sv.válkou rekonstuován. Hrad byl pak dlouhá léta devastován ČS lid. armádou a po r.1990 znovu opraven Občanským sdružením Vítkův hrádek, které se o zříceninu stará dodnes. Díky moc za boj s větrnými mlýny.

 

 

Český Krumlov

    Co dodat k tomuto krásnému městu.... O zámku asi nic povídat moc nemusím, prostě nádhera, včetně zámecké zahrady a otáčivého hlediště. S jeho zrušením samozřejmě nesouhlasíme, proto jsem podpořili místní petici pro zachování. Na zámku nás přivítali také zámečtí méďové a záměčtí Japonci. po prohlídce zahrady jsme vyrazili do grafitových dolů, museli jsme se sice objednat, ale vyšlo to.. Úchvatný zážitek, vřele doporučuji.

Romantická procházka úzkými uličkami krásně zakončila náš suprový výlet do jednoho z nejkrásnějších měst naší matičky Vlasty/i.

  

 

 

... pokračování i s fotkami bude co nevidět

Diskusní téma: 7.9. - 18.9.2009 - dovolená Lipno

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek